Gedenkplaats Haaren

De poort van de HaarenOp 3 februari 2010 zijn Maarten, Marianne, Barbara en Erik naar gedenkplaats Haaren geweest. Haaren is de plaats waar vader van 17 dec. 1942 t/m 5 april 1944 gevangen is gezet door de duitsers. Na initiatief van enkele gevangenen en een nabestaande, ontstond de Stichting Gedenkplaats Haaren 1940 – 1945, en een vriendenkring die in 1998 gerealiseerd werden met het doel op deze plaats de geschiedenis met zijn gruwelijke herinneringen voor de toekomst voor het nageslacht te behouden. Er is toen een aanzet gegeven, niet wetende wat het allemaal nog los zou maken.
Nog steeds is er geen totaal beeld en overzicht van hetgeen er in Haaren geschied is.

De stichting moet het hebben van verhalen van de overlevenden/nabestaanden van Haaren. Zij zijn dan ook zeer geinteresseerd in de verhalen die er bestaan.  Op de website “Gedenkplaats Haaren” is meer informatie over Haaren te vinden.

Tijdens ons bezoek hebben we ook de aanklacht onder ogen gekregen zoals de duitsers deze geformuleerd hadden van vader.

Klik hier om deze aanklacht te lezen

Ontvangstruimte voor bezoekers. Een ruimte die in de oorlog verhoorkamer was.

Expositieruimte en kapel Gedenkplaats Haaren.

Foto Dr. Steijns en pater Gall. Beiden hebben vele mensen geholpen tijdens hun verblijf in Haaren en later in Vught. Dr. Steijns is later wel betrapt toen hij een ter dood veroordeelde wilde laten ontsnappen. Daarop is hij naar Mauthausen gestuurd, maar heeft de oorlog uiteindelijk overleefd. Van beiden heeft vader een brief  ontvangen na de oorlog. Vader bedankt hen met anderen om hun hulp aan de gevangen in Haaren (zie kort verslag).  Zelf waren zij gijzelaar en mochten rondlopen.

Impressie van de ruimte waar ze  met 4 of 6 man opgesloten zaten. De ramen waren voor het grootste gedeelte dichtgemetseld (Zie volgende foto).

Een van de weinige originele foto’s uit die tijd van een cel.

De opzet van een cel in de expositieruimte, met links de pot waar 6 man hun behoefte op moesten doen.

Uitzicht vanuit een van de kamers op de kapel. Voordat Haaren in gebruik genomen werd, was dit was het Groot Seminarie.

De gang tussen de cellen. Het heeft er waarschijnlijk heel anders uitgezien destijds.

Een overzicht welke groepen gevangenen allemaal in Haaren hebben gezeten. Vader werd onder de OD gevangenen geklasseerd.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

There are no comments yet, be the first to say something


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>